lördag 9 juni 2007

Rätt guide gör skillnad

När man kommer till en ny stad som man inte känner till kan det vara bra med lite hjälp för att hitta bra barer, restauranger, utställningar, spelningar och inte minst bra shoppingdistrikt. Om jag inte känner någon som bor i staden som jag håller på att upptäcka funkar det nästan lika bra med en schyst nöjesguide. I Madrid finns det tre:

Guía del ocio (Nöjesguiden)
Den förmodligen mest kända guiden. Den är lätt att få tag på, innehåller allt från bio till konserter och ett väldigt omfattande restaurangregister. Nackdelarna är det journalistiska innehållet, tidningen brister ofta i resensioner och förmedlar bara fakta, vilket i och för sig är bra men i en stad så överfull av utbud behöver man en åsikt om hur arrangemanget står sig i förhållande till andra. Dessutom har jag varit med om att telefonnumren inte är uppdaterade.

Kommer ut varje fredag men går att köpa i tidningskioskerna (estancos) alla dagar i veckan. Kostar 1 €.

La luna de metrópoli
El Mundos fredagsbilaga som påminner om DNs På stan. Artiklarna är längre än korta och skribenterna är i min mening bättre än på Guia del Ocio. Det finns en bra avdelning med restaurangresencioner och i registret kan man söka på både kök, stadsdel och namn, och dessutom se prisnivå. Tidningen kan vara lite svår att ta till sig för den som inte kan spanska och är i A4, vilket inte är det bästa att ha med sig i väskan.


Kommer med El Mundo på fredagar. Man får båda för 1 €.

OnMadrid
El País fredagsbilaga, den innehåller några längre texter varav ett par är intervjuer och resten är trendrapporter eller resencioner. Den övriga tidningen består av tips som brutits ner till korta informativa stycken som jag tycker är väldigt användbara. De längre texterna kompletteras av faktarutor och tips på andra liknande arrangemang. Till varje resencion finns också en ruta med argument om varför man ska gå till stället, användbart och lätt att ta till sig. Vi har provat flera nya ställen efter att ha läst om dem i On Madrid.

Kommer med el País på fredagar, för 1€.

Alla dessa tre guider är på spanska, men det essentiella går nog att förstå ändå. Det finns en gratistidning som täcker in hela Madrids nöjesliv på engelska. Den kommer ut en eller två gånger i månaden och heter In Madrid. Den brukar gå att hitta på affärer och caféer, och där hittar man också gratistidningar som är specialiserade på en stadsdel. Bara i Chueca finns det ungefär fem stycken.

Också finns det en ivrig bloggare som gärna svarar på frågor och kommer med tips :)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag skulle jättegärna åka till Madrid! Har ju varit två ggr hos Sarah i Barca, o skulle gärna tbx till Spanien. Hur länge har ni planerat att bo kvar där? Kram Sofia

Anonym sa...

Du är jättevälkommen. Tyvärr flyger inte ryanair från Skavsta utan bara från Sturup och Gbg. Önskar verkligen att de öppnade en linje till Nyköping.

Vi planerar inte så mycket :) men har tänkt stanna året ut i alla fall, men gärna längre.

Kram Linn