lördag 26 maj 2007

Alternativ galleria

Att gå in i Mercado de Fuencarral är att bli anfallen av ljus, musik och nya trender. Allt på en gång. Därför är det ett av mina favoritställen när det gäller shopping och inspiration i Madrid.

Huset, som är en gammal skruttig jättelokal, har inretts till en alldeles fantastisk designmarknad med omkring 60 unika butiker. Många ägs av relativt oetablerade formgivare som hyr sitt eget lilla skrymsle i stället för att anpassa sig till färdiga affärskoncept, vilket gör att man kan hitta hur galna saker som helst.

Marknaden består av tre våningsplan med en öppen spiraltrapp i mitten. Det spelas alltid hög musik (ofta spansk eller brittisk pop) och aldrig så där obehagligt kallt som i vanliga köpcentrum. Längst ner har alla väggar tagits bort och halva planet gjorts om till en lounge/bar/frisör-hörna.

De övriga våningsplanen är också väldigt öppna. Man går genom en butik in i en annan utan att passera en endaste glasdörr. I stället är det stilskiftet som visar att man hamnat i en annan butik. Det finns allt från t-shirt tryckeri till en tjej som bara säljer 50-tals klänningar, men majoriteten skulle kunna sammanfattas till udda tjejplagg med coola detaljer. Ofta finns det bara ett plagg av varje, vilket jag ser som ett plus, men storlekarna är små och drar man större än 38 kan det vara svårt att hitta något som passar. Det finns också gott om speciella väskor, skor och accessoarer.

Mercado de Fuencarral ligger föga oväntat på calle Fuencarral (45), den viktigaste affärsgatan för unga märken i Madrid. Gatan viker av där affärerna på Gran Vía tar slut och leder upp till ett litet torg med uteserveringar, där också marknaden huserar.

Metro: Chueca, Tribunal eller Gran vía
Öppet månd-lörd 11-21
Innanför entrén finns en bänk med aktuella flyers och gratistidningar. Om man gillar det som finns på markanden går det att hitta en hel del guldkorn där, inte minst när det gäller nattklubbar och spelningar.

Inga kommentarer: