torsdag 8 mars 2007

Stackars intervjuoffer

Tittar på nyheterna som inleds med att en 21 åring tjej har mördat sin 16 åriga svägerska under eftermiddagen. Självklart finns intervjuer med alla från gatsoparen som gick förbi till flickans mamma, som helt klart är i chock när hon berättar om vad som hänt . Nyheterna visar bilder på hur hon springer runt på platsen, drar sitt hår och så småningom faller ihop på trottoaren.

Vad hände med att lämna vittnen och inblandade som är känslomässigt påverkade ifred? En person som påverkats av ett trauma kan vara i ett sånt tillstånd att de inte kan tacka nej till intervjuer etc. och kanske inte ens kommer ihåg vad som hänt efteråt. De kan alltså inte se till sin egen och sina näras integritet, och då tycker jag det är mediernas skyldighet att ge dem den tillbaka. Men så funkar det inte här. Ibland kan det vara rent äckligt hur de vältrar sig i andras olycka, på nyhetsplats dessutom.

En annan intressant aspekt är att det inte finns någon intervju med polis, advokat eller expert av något slag, utan man har helt gått på den känslomässiga linjen. Nu vet ju inte jag hur polisen hanterar informationen här. Kanske är de mer stränga. Skillnaderna i det färdiga nyhetsmaterialet blir i alla fall milsvida.

Inga kommentarer: