onsdag 14 mars 2007

Sagornas Segovia

I lördags tog vi pendeltåget till Segovia. Det tog två timmar enkel och utsikten var fantastisk. Tempreraturen sjönk under hela resan. Från 16 när vi lämnade Madrid klockan 8 till 2 grader när vi kom fram till Segovia kl 10. I sommarjackor var det kallt.

Segovia är en vacker stad, och som oftast är det den gamla stadskärnan som förtrollar. Den är rättså liten, så det är gångavstånd till allt som ligger inom stadsmurarna. Vad bör man då göra i Segovia?

1. Börja med att faschineras av den 1000 år gamla akvedukten som skuter ut från gamlastan och bryter av snyggt mot allt det nya. Mycket större än vi hade föreställt oss.

2. Kolla in Katedralen i gotisk stil. Vi nöjde oss med att se den från utsidan, det är där de brukar vara som mest spetakulära. Det känns som att om man har sett insidan av tio katedraler har man sett alla.

3. Besök slottet (Alcazar, visst som discogruppen) på förmiddagen, det vill säga innna kl 14, då de guidade turistturerna kommer dit. Slottet var vackert innuti men väldigt sparsmakat. Precis som katedralen är det utsidan som räknas.

4. Ät helgrillad spädgris. Man behöver inte ta in en hel gris, vi nöjde oss med varsin portion. Till efterrätt provade vi en typisk segoviansk efterrätt som jag inte kommer ihåg namnet på, det var en slags kaka med mild smak av äpple och kanel, kantad med marsipan. Väl värd att prova.

5. Ett snabbt besök på världens minsta museum. El museo del antigua brujeria är visserligen bara ett litet rum stort, men rymmer många läskiga grejer som jag bara trodde fanns i sagor. Det handlar alltså om gammal häxkonst, och här finns allt från opium till konstiga kristaller och gamla djurtassar.


Man gör Segovia på en dag, även om tågresan är i längsta laget för en dagsresa. I efterhand har vi hört att det ska finnas bussar som går på en timme.

Tåget till Segovia går att ta från Atocha och Recoletos. Det går också förbi Nuevos ministerios och Camatíns stationer, om man bor längre från centrum. Det kostar omkring 10€ tur och retur för en person. Alcazar kostar 4€. På turistinformatonen som ligger precis vid akvedukten kan man få bra kartor med bilder på alla sevärdheter, det finns ett 40-tal.

Inga kommentarer: