onsdag 5 september 2007

Tips till Anna och alla er andra

Igår fick jag ett jättetrevligt mail av Anna som planerar en överraskningsresa till Madrid för sin kille som fyller 30. Roligt intiativ!

Anna är på jakt efter mysiga ställen "långt från drottninggatan" och jag håller med, att undvika de klassiska turistfällorna när man är på en weekendresa är en konst.

Här kommer därför mina bästa tips för den som vill bespara sig flottig paella och kärlekslös sangria, självklart är de skräddarsydda för dig Anna:

Los noes
Undvik Gran Vía, Puerta del Sol, Plaza mayor och Plaza Santa Ana när det gäller mat. Dessa ställen ser man bäst strosande och torgen är perfekta för en förmiddagskaffe eller något kallt på eftermiddagen. Bered dig på att servicen är usel eller värre ändå.







La carne excelente
La vaca argentina (som jag tipsat om förut) är grymma på kött. Jag har besökt ett par av deras ställen och de är väldigt coolt inredda. Den enda jag har hört ska vara mindre trevlig och trång (även om maten fortfarande är bra) är den som ligger i La Latina. Beställ solomillo (oxfilé) och fråga efter chimichurri, en chilikryddad olja som är fantastisk att hälla på köttet. Deras pimientos guernica (grillad småpaprika) är gott till.

Tapas
När det gäller tapas är jag ett stort fan av moderna kök som tar lite nya grepp på de gamla bläckfiskringarna och pommesen. Ett favoritställe heter Lateral. De har flera restauranger i Madrid, varav en ligger på calle Fuencarrall 45 i Chueca och en på calle Velázquez 57 i Salamanca. Laxrullarna här är fantastiska.


Ett område som annars är bra för tapas är Huertas, en bargata som ligger bakom Plaza Santa Ana. En liten turistvarning utfärdas här under sommaren, då det finns gott om amerikanska utbytesstudenter, men resten av året är ok. Här kan man gå från ställe till ställe och hitta allt från klassiska tapas till mer moderna varianter.

Några exempel: Superspanska tapasbaren Cervecería Cervantes (Calle de Cervantes 38)är perfekt för ett mellanmål efter ett besök på Pradon eller Reina Sofia (prova deras toast med räkor och vitlök). En hel middag i Galicisk mattradition får man på rustika Maceiras (calle de las Huertas 66), där vinet dricks ur porslinsskålar i nordspansk anda (se bild). Efteråt sitter en Mojito på en av mina absoluta favoritbarer Viva Madrid (Manuel Gonzalez y Fernandez 7), fint. Här finns också underbara jazz och bluesklubben Populart (Huertas 22), med levande musik i stort sett varje kväll.

Boka bord
Tapasbarer behöver man inte boka bord på, många gånger tar de inte ens emot beställningar men har en väntelista som man man skriva upp sig på när man kommer. Om man kommer kring tio (de flesta restauranger öppnar kring 21.30) brukar det ta ungefär 20 minuter att få bord, det lönar sig att ligga på. Mindre barer i Huertas tar varken beställningar eller har lista, finns det inga bord äter man stående helt enkelt.

Under helgerna brukar vi alltid boka bord för att vara på den säkra sidan, men under veckorna kan det gå bra ändå. Det finns en ny kategori restauranger som blivit väldigt populära. De är snyggt inredda, har låga priser och tar inte emot bordbeställningar, i stället köar folk utanför innan de öppnar. Ett sådant ställe värt ett besök är Bazaar i Chueca (calle Libertad 21).

Det nyaste i chueca
Här öppnas nya restauranger varje vecka. De är trendigt inredda och håller ofta en lägre prisnivå än i Salamanca till exempel. Hit kommer mycket lite turister, framförallt under vinterhalvåret. Ett hett tips är La Kitchen (calle Prim 5)

Romántico
På el Rincón de Goya (Calle Lagasca 48) i Salamanca får man vällagad mat på fina råvaror i en romantisk miljö. Levande piano vissa kvällar.

A por copas
Ett populärt barområde är La Latina, som tillhör den gamla delen av Madrid och börjar precis bortanför Plaza Mayor. Längs cava alta och cava baja och deras sidogator finns både restauranger och barer. Jag gillar framförallt vinbarerna med hundratals flaskor på väggen där man kan köpa i stort sätt vilket vin som helst per glas. La latina lockar en och anna turist men de flesta som går ut här är ändå spanjorer.

Betydligt flådigare är det på Madrids enda skybar. Den ligger visserligen bara på sjätte våningen, men atmosfären är riktigt häftig ändå. Menyerna här ligger mellan läskiga 120 och 200 euro per person, men en drink kan man kosta på sig. Baren ligger längst upp i Hotel Urban (Carrera San Jerónimo 34) och det verkar inte som att turisterna har hittat hit ännu.

Un café, por favor
Minsta hål i väggen serverar bra kaffe. Beställer du bara en café får du en espresso. En cortado är en espresso med en liten skvätt mjölk och en café con leche är en liten latte.

Hoppas att du får nytta av mina tips Anna, och att ni får en fin helg i min favoritstad.

Fortsätt gärna ställa frågor så ska jag svara så bra jag kan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Linn,

Ville bara tacka så mycket för alla dina tips! Jag har nu bokat ngr restauranger men tänkte köra ngr kvällar lite spontant å så.

Tusen tack igen!!!!

//Anna

Linn sa...

Kul att jag kunde hjälpa dig Anna!

Önskar dig en riktigt mysig helg med din födelsedagsgrabb.