måndag 3 september 2007

Skatta i spanien

Nu har jag tagit det första steget till att bli spanjor, i morse ringde jag till sekretariatet för immigration och beställde tid för att få ett NIE-nummer (det närmsta ett personnummer man kan komma som utlänning).

Förut var man tvungen att stå i kö i timtals för att få registrera sig, men eftersom invandringen från EU bara ökar och ökar har man nu vissa priviligerier som svensk. Man ringer och beställer tid. Sen när det är dax för mötet är det bara att gå förbi kön. Detta verkar gälla för de flesta nationaliteter, utom rumäner och bulgarer, som får fortsätta köa. (España är väl inte helt nöjd med EUs öppna gränser, däremot är man sjukt nöjd med jordbruksstödet)

Med ett NIE nummer betalar man spansk skatt, det vill säga ungefär 20 %. Den som jobbar registrerad på sitt pass betalar hutlösa 25, har jag blivit upplyst om.

Numret krävs också för att kunna öppna ett bankkonto och underättar när man ska skaffa ett socialförsäkringsnummer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Min sambo har fått ett tre-års kontrakt från sitt företag för ett jobb i Madrid med början nu i december, resten av familjen är medföljande.

Jag undrar om du kan precisera och berätta mer ingående hur man går tillväga för att installera sig i Spanien/Madrid. Vad måste man göra för att få samtliga papper i ordning (uppehålls- och arbetstillstånd samt socialförsäkringen).

Ringde till Spanska Ambassaden på Djurgården, men han som svarade "se hiso el sueco" och var inte direkt upplysande eftersom han bara hänvisade till Spanien. Att man väl där nere skall kontakta polisen och typ stadshuset för all handläggning av vår flytt.

Undrar om du möjiigen vet vilka dokument vi kan förbereda och vem man kontaktar i Madrid, vilken myndighet och möjligen tel.nummer.

Vi åker till Madrid vid slutet av november. Vi åker ner för att leta boende och få ovanstående pappersarbete igång.

Vi skulle vara mycket tacksamma för dina tips om hur vi på smidigaste sätt löser allt som har att göra med uppehållstillstånd och sådant, gracias mil!

Tack för en trevlig blogg!

Med bästa hälsningar

Marcos